Atelier tâmplărie

Proiectul “Atelier tâmplărie” din cadrul Școlii Primare Libere Waldorf Sophia din Brașov, își propune să ofere copiilor experiența lucrului cu lemnul, prin crearea și dotarea unui atelier de lucru, tâmplarie și sculptură în lemn, care să antreneze voința și să șlefuiască gândirea creativă.

Cursurile sunt destinate copiilor cu vârste între 10 – 15 ani, de acestea beneficiind atât copiii din cadrul Școlii Waldorf Sophia (conform programei școlare Waldorf), cât și cei din cadrul comunității brașovene, în regim de afterschool, Școala Altfel, Școala de vară, ateliere tematice.

Scopul proiectului

Într-o societate din ce în ce mai virtuală, când educația devine digitală, în rândul copiilor și tinerilor apar anumite nevoi nesatisfăcute:

  • de apartenență, conectare cu alți copii, interacțiune fizică, lucru în echipă;
  • de descoperire, evoluție, creștere personală;
  • de unicitate, de a fi special, de a fi important;
  • de a contribui, a face diferența în lume, a face lucruri cu sens și care au o utilitate finală.

Un atelier de sculptură în lemn reprezintă locul unde copii vin în contact cu materialul, stârnindu-le interesul pentru artă și frumos, îmbinand în mod interdisciplinar conținuturi aparținând geometriei, matematicii, anatomiei, desenului sau artelor plastice.

Lucrul cu lemnul dezvoltă deopotriva creativitatea, gândirea tridimensională, concentrarea, perseverența și mai ales voința. Și toate acestea în același timp cu păstrarea vie a tradițiilor locale de altădată.

Impactul proiectului

Pe termen lung, motivația noastră este că ceea ce astăzi poate fi o joacă într-un un atelier banal de prelucrare a lemnului, mâine poate deveni o carieră de succes.

A avea succes înseamnă a avea încredere în sine, a avea stimă de sine, a-ți cunoaște abilitățile, a avea deschidere spre schimbare și a avea certitudinea că indiferent de potențialul viitorului, vei ști să îi faci față, să reacționezi și să te adaptezi. Activitățile fizice te ajută să rămâi ancorat în realitate, dincolo de posibilitățile nemărginite ale virtualului.

Copiii merită și au nevoie de un astfel de atelier, ei devenid astfel “artizanii propriului viitor”.

Ne bucurăm pentru că am putut susține acest proiect și suntem recunoscători atât sponsorilor noștri pentru donațiile primite, cât și membrilor asociației pentru plata cotizației lunare. Mulțumim tuturor pe această cale! 🙂

Contribuția noastră: 7.000 RON.